Veilig internetten heb je zelf in de hand

Hoewel het internet vele mogelijkheden biedt, zijn er helaas ook verschillende gevaren aan het internet verbonden. Zo kun je als internetgebruiker te maken krijgen met virussen, kunnen je gegevens gestolen worden door internetcriminelen en vervolgens misbruikt worden, maar is het ook mogelijk dat je op het internet opgelicht wordt.

Om ervoor te zorgen dat je als internetgebruiker niet te maken krijgt met deze vervelende situaties en beschermd wordt tegen de gevaren van het internet, lees je in dit artikel meer over veilig internetten.

Zo is dit artikel onderverdeeld in twee alinea’s, waarbij de eerste alinea je meer vertelt over het veilig gebruik maken van draadloze netwerken en de tweede alinea je meer inzicht geeft in veilig online winkelen.

Veilig internetten met een draadloos netwerk
Om ervoor te zorgen dat jouw draadloze netwerk beter beveiligd is, kun je enkele tips raadplegen. Dit betreft de volgende tips:

1. Stel altijd een wachtwoord in voor je draadloze netwerk. Doe je dit niet, dan is jouw draadloze netwerk voor iedereen in de directe omgeving van je router toegankelijk en kan dus iedereen op jouw draadloze netwerk.

2. Zit er al een wachtwoord op je draadloze netwerk? Verander dit standaard wachtwoord dan altijd eerst voor je gebruik gaat maken van het draadloze netwerk. Standaard wachtwoorden kunnen namelijk gemakkelijk gehackt worden, dus hier heb je niet zo veel aan.

3. Beveilig je draadloze netwerk, zodat anderen hier geen gebruik van kunnen maken.

Veilig online shoppen tips en het nut van een antivirusscanner

randomreaderHelaas wordt er veel gefraudeerd bij online webwinkels. Dit komt omdat je bij online shoppen geen direct contact hebt met de verkoper van een product of dienst, waardoor het gemakkelijker is om iemand op te lichten in een online winkel dan in een echte winkel.

Om te voorkomen dat je opgelicht wordt bij het online winkelen, kun je de volgende tips raadplegen:

1. Beoordeel de webwinkel waar je iets wil kopen. Ziet deze webwinkel er betrouwbaar uit? Is dit niet het geval of krijg je een bepaald onderbuikgevoel bij een webwinkel, dan kun je hier beter niets kopen.

2. Controleer of de betreffende webwinkel waar je iets wil kopen een keurmerk heeft voor veilig online winkelen van Thuiswinkel.org. En vergeet niet alleen te controleren of men een keurmerk heeft vermeld op de website, maar kijk ook altijd of deze daadwerkelijk is uitgegeven aan deze webwinkel. De gegevens van Thuiswinkel.org zijn voor iedereen inzichtelijk, dus dit is gemakkelijk te controleren.

3. Lees reviews over de webwinkel op vergelijkingssites en fora. Als het een oplichter betreft, kun je dit vaak gemakkelijk teruglezen in posts van anderen.

4. Controleer of de webwinkel een beveiligde internetverbinding heeft. Dit kun je gemakkelijk zien door te kijken naar de url in de adresbalk. Staat er http://, dan is er sprake van een standaard internetverbinding zonder extra beveiliging. Staat er https://, dan is er sprake van een beveiligde internetverbinding en kun je hier met een gerust hart persoonlijke gegevens achterlaten.

Daarnaast is een antivirusprogramma niet meer weg te denken. Zo hebben vele virusscanners tegenwoordig de mogelijkheid om pagina’s waarop transacties worden uitgevoerd te scannen op verdachte activiteiten.

Ook hebben veel antivirus software een beveiliging tegen het registeren van de toetsaanslagen op het toetsenbord tijdens het internet bankieren. Er zijn vele verschillende virusscanners te koop.  De ene is beter als de andere. Welk antivirusprogramma het beste is is een verhaal op zicht.