Malware, spyware en virussen

Hoewel de termen malware, spyware en virussen vaak in één adem genoemd worden, zijn dit toch zeker specifieke verschijnselen die van elkaar onderscheiden moeten worden. Om je meer inzicht te geven in wat malware, spyware en virussen precies zijn, lees je op deze pagina meer over deze verschijnselen.

 

Wat is Malware

Malware is een verzamelnaam voor software die gebruikt wordt om computersystemen te verstoren, toegang te krijgen tot bepaalde systemen en informatie te verzamelen. Hierbij is er geen sprake van onopzettelijk kwaad veroorzaken, maar wordt er juist opzettelijk kwaad veroorzaakt bij de gebruiker van de computer die te maken heeft met malware. Enkele voorbeelden van malware, zijn de volgende:

 • Adware: software die de computer infecteert met reclamesoftware, waardoor de gebruiker van de geïnfecteerde computer steeds te maken krijgt met pop-ups.
 • Bootsectorvirus: software die de bootsector op een harde schijf of diskette infecteert met een virus.
 • IRC-bot: software die de geïnfecteerde computer met een netwerk verbindt, van waaruit de computer bestuurd kan worden.
 • Keylogger: software die de toetsaanslagen, muisbewegingen en wat er op het scherm getoond wordt registreert.
 • Trojaans paard: software die zich voordoet als iets anders (zoals andere software) en vervolgens schade aanricht aan de computer.

 

Bovenstaande voorbeelden is slechts een greep uit de totale hoeveelheid schadelijke software die op dit moment in omloop is. En omdat er regelmatig nieuwe malware ontwikkeld wordt, zal de hoeveelheid van deze kwaadaardige software alleen maar stijgen.

 

Spyware

Spyware is de verzamelnaam voor diverse computerprogramma’s die informatie verzamelen over een computergebruiker, om deze informatie vervolgens door te sturen naar een externe partij. Het achterliggende doel van deze spionage is voornamelijk het verdienen van geld, waarbij men zeer geraffineerd te werk gaat. Spyware is een onderdeel van malware en valt dus onder deze noemer, maar niet alle malware is ook spyware.

 

Enkele programma’s die geïnfecteerd zijn met spyware en dus schade aan kunnen brengen aan je computer, zijn de volgende:

 1. Kazaa
 2. Kazaa Lite.
 3. DivX
 4. Morpheus
 5. Grokster
 6. KMSPico

 

Als je deze programma’s op je computer zet en gaat gebruiken, loop je het risico om spyware op je computer te zetten. Let dus altijd goed op bij het gebruiken van deze software, want anders loop je het risico dat jouw gegevens gemakkelijk verzameld worden en verstuurd worden naar een externe partij. Jij bent de beste virusscanner voor jouw computer.

 

Virussen

Een virus is een vorm van schadelijke software, ook wel malware genoemd. Het is een computerprogramma dat zo ontwikkeld is dat het programma zich in bestaande bestanden kan nestelen, om hier vervolgens schade te veroorzaken. Deze schade kan variëren van het wissen van gegevens en het verspreiden van gegevens tot het geheel onbruikbaar maken van een geïnfecteerde computer. Een virus valt dus onder de noemer malware, maar is wel een aparte vorm van malware.