POP3 is verouderd, Stap over naar IMAP, het liefst nog vandaag

Een keuze maken tussen POP3 en IMAP voor toegang tot je email is niet alleen een kwestie van voorkeuren. POP3 is oud, verouderd, en niet geschikt voor de moderne wereld. Vandaag de dag is IMAP de juiste keuze.

Exchange is trouwens ook goed – heb je een zakelijke email account die Exchange gebruit, dan zit je goed. Exchange werkt net als IMAP, maar is een eigen protocol van Microsoft dat niet overal beschikbaar is.

 

Wanneer is dit belangrijk

POP3 versus IMAP is een keuze die je maakt wanneer je een email client moet instellen voor toegang tot je email. Een email client is meestal een desktop programma voor Windows, Mac of Linux, maar het kan ook een applicatie zijn voor smartphones en tablets.

Als je je email via een webinterface benadert, zoals de Microsoft Outlook mail via Outlook.com of via een mobiele applicatie, zoals Gmail via de Gmail app (Android en iOS), dan hoef je geen zorgen te maken. Het zal gewoon werken.

In Windows 8 weigerde Microsoft om in hun mail programma het POP3 protocol te ondersteunen, waarbij workarounds nodig zijn als je een POP3 email account wilt gebruiken. Een beetje controversiëel, maar ze sturen hun gebruikers tenminste de goede kant op, weg van POP3 en richting IMAP (of Exchange)

Waarom POP3 slecht is

POP3 is gewoon verouderd. Het dateert uit een tijd waarin iedereen zijn email vanaf een email programma benaderde en op een enkele computer. Over het algemeen had je toen een emailadres, gekregen van je internet service provider, en een kleine email opslagruimte op hun server – misschien 10MB of zoiets. Als je het email programma startte, werden al je nieuwe emails naar je computer gedownload, verwijderd van je online email account en bewaard op je computer. Dit was toen nodig, je had maar een kleine opslagruimte op de server en je moest het regelmatig legen want anders, eenmal vol, zouden de emails jou niet meer bereiken, maar teruggestuurd worden naar de afzender.

Dit was logisch in de jaren ’90 – gezien de beperkingen van de POP3 technologie – maar vandaag is het alleen een groot probleem. Hier is waarom:

 

  • Met POP3 kan je maar één apparaat gebruiken voor de toegang tot je email. Nadat de email naar die ene apparaat is gedownload, kun je het niet meer vanaf andere apparaten benaderen. Dat is slecht, in een tijd waar je waarschijnlijk naast je computer op z’n minst een smartphone hebt.

 

  • POP3 is gebaseerd op het downloaden van alle emails. Dus, als je nieuwe emails grote bijlagen hebben, moet je lang wachten terwijl je programma alle emails en hun bijlagen naar je computer downloadt.

 

  • Je emails worden op je computer opgeslagen, niet op de webserver. Dit betekent dat je moet zorgen voor een handmatig backup van je emails omdat, als je harde schijf het begeeft, je alle emails kwijt ben!

 

Sommige diensten proberen deze beperking te omzeilen door de emails niet daadwerkelijk te verwijderen wanneer je ze vanuit POP3 benadert. In plaats daarvan, worden ze gewoon als gelezen gemarkeerd, zodat ze niet opnieuw worden gedownload. Dit is een vieze hack en het heeft ook een groot probleem:

 

  • Je email operaties synchroniseren niet tussen je verschillende apparaten. Als je bijvoorbeeld een email downloadt, wordt het, op de server, als gelezen gemarkeerd ook al heb je het nog niet gelezen. Of het wordt nooit door de server als gelezen gemarkeerd, zelfs nadat je het gelezen hebt. Wanneer je de leesstatus van je email wijzigt, wanneer je het een ster geeft, het verwijdert of je het in mappen organiseert, blijven deze acties alleen in het emailprogramma op je computer geregistreerd. Ze worden niet online gesynchroniseerd met je andere apparaten.

 

De reden waarom IMAP beter is

 

IMAP is een moderne protocol. Waar POP3 gewoon alles naar je apparaat downloadt en lokaal beheert, is IMAP meer een synchronisatie protocol. IMAP synchroniseert alle wijzigingen aan de server en behandelt je email server – niet je lokale computer – als de primaire plaats waar je email wordt opgeslagen.

Als je bijvoorbeeld een emailaccount met 1000 ongelezen emails met IMAP benadert, is de toegang direct. Je email wordt pas gedownload op het moment dat je het opent – tenzij je je IMAP client zo hebt geconfigureerd dat het een bepaald aantal emails automatisch downloadt.

Ook de email bijlagen zullen niet downloaden tot je ze bekijkt, weer tenzij je voor een andere configuratie hebt gekozen voor je email account.

Wanneer je een email opent, wordt het onmiddellijk als gelezen gemarkeerd op je apparaat, op de IMAP-server (bijvoorbeeld in de webinterface van Gmail of Outlook.com), en in elke andere IMAP-client die je gebruikt. Als je je emails in mappen organiseert, zal je organisatie online worden gesynchroniseerd. Als je een email verwijdert, zal het overal worden gewist, niet alleen op je lokale apparaat.

 

Terwijl POP3 al je emails downloadt en ze door jou op je lokale apparaat laat beheeren, biedt IMAP slechts een “venster” naar je email account. In een wereld waar je meer dan één apparaat bezit – en waar je je email online wilt laten om geen zorgen te hoeven maken over de backup of het verplaatsen van je email naar andere apparaten – is IMAP de beste oplossing.

 

Hoe gebruik je IMAP

IMAP is gewoon een keuze die je maakt wanneer je op een desktop computer, smartphone of tablet je emailaccount instelt in je email programma. Oudere desktop email programma’s kunnen als default voor POP3 zijn geconfigureerd, maar de Mail applicaties op iOS en op Android ondersteunen ook POP3 email accounts.

Moderne email programma’s gebruiken automatisch IMAP in plaats van POP3. Ga naar je email app en controleer dat het IMAP gebruikt en geen POP3 voor je emailaccount!

 

Mijn email programma of webservice ondersteunen IMAP niet!

 

Als je gebruik maakt van een email client die IMAP niet ondersteunt, is het tijd voor een upgrade. Schaf vandaag nog een modernere email client aan. Op een desktop computer, is Firefox van Mozilla een solide email client en Microsoft Outlook is ook een sterke optie als je in het bezit bent van Microsoft Office.

Ook wanneer je email webservice geen IMAP ondersteunt, maar alleen POP3, is het een goed idee om te veranderen. Bijvoorbeeld, als je een internet service provider hebt die nog steeds 10 MB email opslag biedt en je alleen toegang geeft tot POP3, dan hebben ze waarschijnlijk hun email service in 15 jaar geen upgrade gegeven en je kan beter naar een modernere service verhuizen. Diensten zoals Gmail en Outlook.com kunnen email uit je oude POP3 account ook ophalen, zodat je alles op een plaats kan hebben.

Er is echt geen goede reden om POP3 te blijven gebruiken waar IMAP beschikbaar is. Ja, POP3 kan zorgen dat je emails uit je email account worden verwijderd en dat ze alleen op je lokale apparaat worden opgeslagen, maar dat zal niet veel helpen – je emails worden toch als platte text verzonden, dus iedereen die het internetverkeer kan monitoren kan er gewoon kopieën van maken. Emailen is op zo’n manier gewoon fundamenteel onzeker en POP3 maakt het zeker niet veiliger.

 

3 Replies to “POP3 is verouderd, Stap over naar IMAP, het liefst nog vandaag”

  1. Je noemt Firefox als e-mail client, je bedoelt waarschijnlijk Thunderbird. Firefox is immers een webbrowser. Daarnaast is Windows Live Mail (WLM) ook bruikbaar voor alle gangbare mail protocollen (Pop, imap, http).

  2. Dit gaat mij niet lukken om mijn verouderde upcmail te veranderen van POP3 naarIMAP

Comments are closed.