Veilig verbinden maken met het internet

Om anoniem het internet op te kunnen gaan en er voor te zorgen dat de data die je verstuurd niet onderschept of gevolgd kan worden door derden kun je gebruik maken van een vpn dienst. Echter kun je ook zelf een vpn server opzetten. Wat zijn precies de verschillen?

Om op een veiligere manier het internet op te gaan kun je gebruik maken van een virutal private server. Er zijn gratis versie en ook betaalde vpn programma’s die allerlei servers aanbieden zodat je de verbinding beter kunt beveiligen. In de meeste gevallen bieden de gratis vpn diensten een beperkte service, voornamelijk omdat ze gratis zijn en dus niet veel middelen hebben om de diensten uit te breiden.

Daarnaast is de snelheid van de verbinding vaak ook minder snel bij de gratis varianten. Je kunt dan ook gebruik maken van een betaalde vpn dienst. Hierbij is de service die zij verlenen wel veel uitgebreider en mag je vaak ook grotere data pakketten via de dienst versturen. Daarnaast is ook de snelheid van de dienst sneller. Wanneer je regelmatig gebruik maakt van een vpn is een betaalde virtual private server dan ook de betere optie.

wereld verbonden met internet

Virtual private server

Je kunt ook zelf een vpn server instellen, echter is hier wel meer kennis voor vereist dan dat je bij een betaalde vpn dienst nodig hebt. Door zelf een vpn server op te zetten kun je gebruik maken van een NAS die aan je computer is verbonden.

Het is een vereiste om dit apparaat een statisch ip adres te geven zodat andere apparaten die je gaat gebruiken de NAS sneller en beter kunnen vinden. Daarna is het van belang om er voor te zorgen dat al het netwerkverkeer dat via deze poort naar binnen komt wordt omgeleid naar de NAS waar de vpn server op staat.

Dit proces wordt ook wel port forwarding genoemd. Zonder dit proces is het niet mogelijk om van buiten het netwerk toegang te krijgen tot de server binnen je netwerk. Wanneer je een vpn server op zit is dit wel wat je wilt bereiken. Hierdoor kun je altijd bij de documenten die je op je apparaten thuis hebt opgeslagen, ook wanneer je je niet thuis bevindt. Om zelf de vpn server in te stellen heb je ook nog enkele certificaten nodig om de beveiliging te garanderen. Dit proces vraagt echter veel technische kennis en is niet voor iedereen geschikt.

Een vpn server is in te stellen voor verschillende besturingssystemen en is comatibel met bijna alle wifi verbindgen, routers en utp kabels. Het is dan ook niet vereist om een Windows apparaat in huis te hebben.

Ook apparaten van Apple, die over OSX of iOS beschikken, en apparaten op het Android systeem kunnen ingesteld worden om gebruik te maken van de eigen vpn server. Hierdoor ben je in staat om met alle apparaten die je in huis hebt een veilige internet verbinding tot stand te brengen.

khanacademie